Mooie bestemmingen in Turkije

Een mooiere vakantie bestaat niet dan in Turkije, het land kent vele culturen door de jaren heen vanaf al het bronzen tijdperk tot aan vandaag. Er valt heel veel te beleven in Turkije, in iedere regio is er altijd wat te doen. Van de het pareltje van iedere stad, Istanbul naar het midden van het land waar veel geschiedenis stukken te vinden zijn die behoren tot het bronzen tijdperk tot aan het oosten van het land waar de gebergte zijn en waar andere culturen te vinden zijn met zijn eigen verhalen. Toch kan het moeilijk zijn om een keuze te maken, als u niet kunt kiezen zit u op de juiste tekst. In deze tekst gaan wij het hebben over de verschillende dingen die te doen zijn over het hele land en waarom Turkije een pracht bestemming is die u ten minste een keer in uw leven beleeft moet hebben.

Tunceli en zijn prachtige natuur

Een van de mooie steden in het oosten is Tunceli, dit is een stad dat een lange geschiedenis heeft dat is begonnen in 5500 voor christus. Tunceli was destijds een belangrijk cultureel centrum in deze prehistorische tijden. Door de eeuwen heen leefde er ook veel beschavingen die allerlei verhalen hebben. Hierdoor heeft Tunceli veel legendes, en ook culturele stukken om te bezoeken. Daarnaast heeft Tunceli ook een prachtig landschap dat adembenemend is. Door het landschap heeft dit stuk land veel te maken met bergen en rivieren, in Tunceli geven velen ook belangstelling aan deze rivieren en bergen die zelfs belangrijk zijn in de cultuur zoals de Munzur rivier en de Duzgun Baba berg. Ook al is de stad ingesloten en heeft geen kust, toch heeft Tunceli zo veel water door de seizoenen dat het niet eens lijkt dat het ingesloten zit. Ook zijn de rivieren Munzur en Pulumur zo groot en zo gevormd dat het net een strand is maar binnen gesloten. Veel mensen gaan ook naar de rivieren alsof het strand is, er zijn bijvoorbeeld dan ook mensen die duikjes nemen in het water op een gebergte, of naar het stromende water toe lopen. Niet alleen de inwoners maar ook veel toeristen gaan hier vaak naar de zomer toe om af te koelen en te genieten van het sfeer van de mensen. Toch een winterliefhebber? Geen probleem, naast de rivieren zijn er in Tunceli ook veel ski resorts te vinden en sneeuwt het vaak heel veel in Tunceli, de sneeuw daar kan zelfs meters lang worden. Door de hoge bergen is het ook heel fijn om op te skiën en zijn daar vaak resorts te vinden.

Religie en Cultuur in Tunceli

Een van de belangrijke stukken cultuur in Tunceli is het geloof dat zij in de stad hebben, dit is het Alevitische geloof. het Alevitische geloof heeft te maken met de Islam maar geeft daarnaast ook veel belangstellingen aan legendes en de natuur om zich heen. Ook zijn er veel heilige plekken zoals de Ana Fatma en Gole Ceto heilige plekken. De Duzgun Baba berg heeft ook het graf van Duzgun Baba. De berg is ook naar hem vernoemt. Legendes zeggen dat hij ooit op deze berg verdwaald is en daarna ook verdwenen is. Hij zou ook bepaalde wonderen hebben uitgehaald zoals dat er een keer een heftige winter was en dat het naar een droogte leidt. Toch was er een persoon die hiermee geen problemen had terwijl zijn dieren er gezond uit zagen. Zijn vader begreep er niks van en volgde hem stiekem om te kijken hoe hij en zijn dieren toch genoeg eten kreeg. Hij zag dat zijn zoon met zijn staf gras uit het niets liet groeien alsof het een soort magie was. Totdat Duzgun zijn vader heeft gezien en begon weg te rennen uit shaamte naar de berg toe en daar op een heilige manier verdwenen is. Hiervoor heeft de lokale bevolking een graf gemaakt ter ere van de wonderen en Duzgun Baba zodat hij kan rusten. Legendes zeggen dat zijn ziel nog steeds rond de berg loopt en dat hij in vrede de berg bewandeld.

Bursa, het hart van Turkije

Bursa heeft veel te vertellen om zijn geschiedenis. Een leuk feitje is dat Burse de eerste hoofdstad was van het Ottomaanse Rijk. Dit komt omdat klein begon en zijn stam rond het gebied van Bursa zat. Vandaaruit hebben de Ottomanen zich uitgebreid tot het rijk dat wij in de geschiedenisboeken kennen. Tegenwoordig staat Bursa daardoor om zijn rijke Ottomaanse cultuur en geschiedenis stukken, er zijn ook veel grafkisten te vinden van vorige Sultanen. Deze zijn te vinden en te bewonderen voor iedereen. Daarnaast zijn er ook museums beschikbaar die de geschiedenis van de Ottomanen laten zien. Naast dat er veel te beleven is voor de geschiedenis van de stad is er ook veel te doen in de stad en de winkelstraten. In Bursa zijn er genoeg winkels om te kunnen shoppen, ook staat Bursa bekend om het eten die zij aanbieden. Een bekende maaltijd is de Iskender, u zal misschien Iskender zijn tegengekomen, maar in Bursa kunt de bedenker van de Iskender vinden, een leuk feitje om te weten is dat Iskender een achternaam is. Het is ook daarom genoemd naar zijn familie. Het restaurant heeft de familie in 1867 geopend. Het unieke aan de Iskender Kebab is dat het onder de kebab een aantal turkse brood stukjes heeft met naast het vlees allerlei groentes met Turks yogurt. Op het kebabvlees wordt dan nog wat gesmolten boter gegoten. Het is een echte aanrader en de prijs valt ook erg mee, dit is een maaltijd om van te genieten en het is niet te missen. Daarnaast zijn er andere maaltijden zoals Pide met Tahini en Pidell Kofte. de Pidell Kofte zijn een soort gehaktballen die vergeleken met andere Kofte lokaal speciaal voorbereid worden en net als de Iskender brood onder het vlees hebben en daarnaast allerlei sauzen en groenten. de Pide met Tahini is een pide die speciaal gemaakt is met Tahini saus en wordt vaak door de Turken gegeten tijdens een ontbijt.

Bursa ontdekken

Behalve dat er lekkere maaltijden zijn en mooie winkelstraten, zijn er prachtige Moskeeën te bezoeken zoals de Groene Moskee, de Ulu Moskee en de Hungavendigar Moskee. Het unieke aan de Groene Moskee is dat de Moskee prachtig ontworpen is en gemaakt in 1419 door Celebi Sultan Mehmed. de Ulu Moskee is een moskee die groot is gemaakt met veel detail gemaakt met zorg en liefde voor het geloof. de Hungavendigar Moskee is een moskee dat gemaakt werd door Yildirim Beyazit, de zoon van Sultan Murad de eerste dat helaas verwoest werd door een aardbeving in 1854, maar de moskee werd weer herbouwd door Sultan Abdulhamid en heeft er een pracht stuk van gemaakt.